Cursus_Contractmanagement

Interactieve cursus Contractmanagement: in no-time een EMVI-plan opstellen

Op vrijdag 4 mei werd er binnen PACER een interactieve cursus contractmanagement verzorgd voor alle junior adviseurs. Interactief was het zeker: dankzij de case, die nauwkeurig aansloot op de praktijk, konden de deelnemers niet alleen hun bestaande kennis in de praktijk brengen, het leverde ook nog eens een boel nieuwe inzichten op!

Binnen PACER doorloopt elke adviseur een continu opleidingstraject binnen de organisatie. Medewerkers kunnen een werkdag per week, gedurende het hele jaar, besteden aan hun eigen kennisontwikkeling. Dit gebeurt onder andere door middel van cursussen die binnen de verschillende vakgebieden/disciplines gegeven worden. Zo kwamen eerder dit jaar cursussen over project- en contractbeheersing aan bod en staan er onder andere cursussen met betrekking tot Financieel management Risicomanagement op de planning. Deze cursussen vallen dus allen in een andere discipline binnen PACER, maar hebben wel een gezamenlijk doel; adviseurs moeten de nieuw verworven kennis meteen kunnen toepassen in de praktijk.

Interactieve cursus contractmanagement

De cursus contractmanagement werd gegeven door Maarten Pouwel) en Wiek van Vliet (beiden Inkoop- en Contractadviseur bij PACER), die tevens de rol van  opdrachtgever vervulden tijdens de case. Na een Kahoot-quiz om het geheugen op te frissen, volgde het echte werk: een case omtrent de fictieve renovatie van de Hinthamerbrug in Den Bosch. De deelnemers werd gevraagd om binnen twee uur tijd EMVI-maatregelen te bedenken voor de renovatie van de beweegbare brug, gebaseerd op de informatie uit de bijgeleverde aanbestedingsleidraad. Deze maatregelen hadden als doel om de verkeersoverlast in het centrum zo veel mogelijk te beperken en de bereikbaarheid van het centrum zo groot mogelijk te houden. Daarnaast werd er van de deelnemers ook gevraagd om bijbehorende projectrisico’s in kaart te brengen.

Net echt

De case verliep precies als in de praktijk: voor een geldige inschrijving op deze opdracht moest een ondertekende inschrijfstaat als bewijs van inschrijving worden ingediend bij de cursusgevers. Tussendoor was er een moment om digitaal vragen in te dienen die vervolgens werden beantwoord door een nota van inlichtingen. Op het laatste moment voerden de opdrachtgevers bovendien nog een wijziging door die even voor wat stress zorgde bij de deelnemers.

Uiteindelijk was iedereen toch binnen de tijd klaar en werd er afgesloten met korte pitches van vijf minuten waarin de opgestelde maatregelen omtrent de aanpak van de omgevingshinder en de top 3 projectrisico’s aan bod kwamen. De opdrachtgevers gaven na afloop aan erg tevreden te zijn met de verschillende resultaten en de deelnemers liepen met een voldaan gevoel de zaal uit.