Hoe ontwikkeling zich terugbetaalt

In 1,5 jaar van adviseren naar coördineren & leidinggeven

Steffen van der Werf is adviseur technisch management bij PACER. Anderhalf jaar geleden ging hij aan de slag bij het project Sluis II in Tilburg als adviseur Systems Engineering. Daar werkt hij nu nog steeds, alleen is er veel veranderd in zijn werkzaamheden. Steffen vertelt over zijn werkzaamheden toen en nu, en hoe hij zich heeft kunnen ontwikkelen.

Grote stappen

Anderhalf jaar geleden begon Steffen bij het project in Tilburg. Hij vertelt over hoe het werk er toen voor hem uit zag: “Ik rapporteerde en adviseerde aan de technisch manager en liet mijn werk toetsen door de technisch adviseurs. Als starter hield ik me bezig met uitvoerende taken als het opstellen van projectstructuren en het uitwerken van deelplannen. Ik hoefde me niet bezig te houden met de tactiek achter mijn werk.”

Project Sluis II

Om Brabant beter bereikbaar te maken voor de binnenvaart, wordt het Wilhelminakanaal aangepast. Van de instroom van de Donge tot en met Sluis III moet het kanaal toegankelijk gemaakt worden voor grote klasse IV-schepen. Sluis II, die tot nu toe slechts toegankelijk was voor klasse II-schepen, moet hiervoor herbouwd worden.

Inmiddels opereert Steffen meer als adviseur technisch management en heeft hij er een flink aantal taken en verantwoordelijkheden bij gekregen. Waar hij voorheen enkel bezig was met Systems Engineering, houdt hij zich nu ook bezig met andere disciplines binnen technisch management. Daarnaast heeft Steffen onder andere meer coördinerende en leidinggevende taken en sluit hij elke week aan bij projectbrede overleggen als vertegenwoordiger van het technische team.

Dat Steffen kon groeien van een lerende rol naar een meer leidende rol, heeft hij natuurlijk te danken aan zijn eigen inzet, initiatief, persoonlijkheid en doorzettingsvermogen. Maar ook, zo zegt hij zelf, aan de ontwikkelmogelijkheden bij PACER.

Elke week beter

Bij PACER werken adviseurs 4 dagen per week voornamelijk aan grote en strategisch belangrijke projecten in Nederland. De vijfde werkdag (meestal de vrijdag) is er om individueel of in teamverband te werken aan vakinhoudelijke ontwikkeling. Zo blijft iedereen bij de les en worden PACERs steeds betere adviseurs. Steffen vertelt hoe hij deze ontwikkeldagen heeft ingevuld.

“De ontwikkeldagen heb ik kunnen besteden aan intern georganiseerde cursussen, inhoudelijke externe cursussen en de ontwikkeling van competenties.”

 

Binnen PACER is er standaard een breed aanbod interne cursussen waarin alle disciplines aan bod komen. Steffen: “Hierdoor heb ik een hele brede kennis over werken in projecten opgebouwd. Ik sla veel makkelijker een brug tussen mijn eigen discipline en de rest van het project. Ik heb hier veel profijt van gehad tijdens de interdisciplinaire overleggen op mijn project.

Daarnaast heb ik de vrijdagen ook kunnen besteden aan een aantal externe cursussen om specifieke extra kennis op te doen binnen mijn vakgebied. Deze cursussen maken dat ik op een inhoudelijker niveau kan meedenken in de koers van een project en op tactisch en strategisch niveau kan meebeslissen. Zo heb ik cursussen gevolgd over o.a. UAV-GC en projectbeheersing.

Natuurlijk is er op de vrijdagen ook nadruk gelegd op de ontwikkeling van competenties. Hoe communiceer je duidelijk met je team? Welke stijl van leidinggeven heb je? Hoe presenteer je jezelf? Het leuke hiervan was dat ik de leerpunten van de cursus op vrijdag direct kon toepassen op de praktijk van de werkweek erop. Een leerpunt dat me specifiek is bijgebleven, is een externe cursus gespreksvaardigheden waarin ik geleerd heb hoe je een gesprek kunt opbouwen. Door deze gespreksopbouw veel te oefenen en hier op vrijdag op te reflecteren, merkte ik dat mijn aansturing in korte tijd een stuk effectiever is geworden.”

Vaart in het proces

Steffen: “Door de ontwikkeldagen heb ik snel veel geleerd, zowel in kennis als in ervaring. Doordat ik serieus aan de slag ging met de leerpunten ontstond er een soort vliegwieleffect en kreeg ik snel de kans om grote stappen te maken in mijn rol op het project. En met de 20% ontwikkeltijd, die ik ook als medior mag blijven benutten, zal mijn vakinhoudelijke kennis blijven toenemen en kan ik mijn competenties nog verder ontwikkelen. Zo houd ik vaart in het proces van de opdrachtgever én in mijn eigen ontwikkeling.”

 

Ook iemand als Steffen op jouw project of meer weten over werken bij PACER? Neem contact met ons op.

 

Lees hier meer over het project Sluis II in Tilburg.