Project

Nieuwe zeesluis IJmuiden

Locatie

IJmuiden

Tijdsduur

2012 - 2022

Opdrachtgever

Rijkswaterstaat GPO

Wat moet er gebeuren

en waarom moet dit gebeuren?

Na bijna 100 jaar is de Noordersluis in IJmuiden aan vervanging toe. Een nieuwe, grotere zeesluis moet de bereikbaarheid van de haven van Amsterdam verbeteren en de economie in de regio stimuleren door getij-onafhankelijk ruimte te bieden aan de steeds groter wordende zeeschepen. De nieuwe zeesluis is 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep en daarmee de grootste zeesluis ter wereld! De bouw is gestart begin 2016. Sinds begin 2022 is de sluis beschikbaar voor de scheepvaart. De levensduur van de nieuwe sluis is 100 jaar.

Wat doet PACER?

PACER vervult de rol van systems engineer. We zijn vanaf de de start van het project betrokken, bij het opstellen van de klanteisen tot aan de contracteisen in het DBFM-contract. Tijdens de ontwerp- en realisatiefase, coördineren en bewaken wij de verificatie- en validatieactiviteiten.

Zeesluis IJmuiden - bron: Port of Amsterdam/Zus
Bron: Rijkswaterstaat

Welke werkzaamheden horen hierbij?

Opdrachtnemer OpenIJ stelt tijdens het ontwerp documenten op waarmee zij aantonen te voldoen aan contracteisen (verificatie) en beoogd gebruik (validatie). Deze stukken worden door Rijkswaterstaat en belangrijke stakeholders (bijv. Port of Amsterdam) beoordeeld.

Onze systems engineer verzorgt in dit proces de coördinatie, communicatie en afspraken met OpenIJ. Daarnaast begeleidt hij de overdracht naar de stakeholders, zijnde RWS beheer, Centraal Nautisch Beheer, Vletterlieden, Loodswezen en Sleepdiensten.

Het eindresultaat

Begin 2022 is de nieuwe Zeesluis opengesteld voor scheepvaartverkeer. Dat betekent dat grotere schepen de Amsterdamse haven kunnen bereiken. De Amsterdamse haven is weliswaar niet zo groot als die van Rotterdam, maar nog altijd de op drie na grootste van Europa!

WIE ZIJN WIJ

Een dienstverlenende kennisorganisatie, dat is hoe je PACER het beste kunt omschrijven. Zowel nationaal als internationaal zijn wij werkzaam op de terreinen infrastructuur, industrie en energie. Wij zorgen voor projectbeheersing in diverse uiteenlopende projecten en creëren een meerwaarde voor onze opdrachtgevers.

WERKEN BIJ PACER

Persoonlijke ontwikkeling, een nieuwsgierige blik en plezier in wat je doet. Dat is PACER.

Wij vinden het namelijk belangrijk dat jij als persoon groeit en steeds weer nieuwe dingen leert. Ben je benieuwd hoe het is om bij PACER te werken?